Változó idők, helyek, technológiák.

Szponzorált tartalom

napelemrendszer.info
napelemrendszer.info

Épp a minap sétálgattam az egykori Petőfi Csarnok helyén, és tűnődtem el rajta, hogy minden milyen más ott már… Mennyire semmivé lett a fiatalkorom egy része, és hogy átalakult a régi látvány. De az anti-nosztalgia hetemet csak tetézte, amikor hétvégén hazalátogattam vidékre, a szüleimhez, és láttam, az egykoron leéltnek mutatkozó falusias panoráma is teljesen megváltozott, mióta nem voltam otthon. Napelemek mindenhol. Fejlődés, és modernitás. Le voltam nyűgözve. Ez már sokkal inkább volt pozitív, még ha hiányoztak is a régi dolgok bárhova néztem. De ezt hamarabb megszokta a szemem.

Rá is kérdeztem a mostanra már szintén „megújulóban utazó” telekszomszédnál, hogy ők mikor és kivel szereltették ezt a dolgot fel, és ő annyit áradozott róla, hogy azóta is lefoglal, hogy utána olvassak a napelemes lehetőségeknek. Már egész jól haladok… Ő a napelemrendszer.info nevű oldalt ajánlotta, és én sem leltem azóta sem jobbat. Ez azért is fantasztikus találat, mert ott nem csak alaposabb tájékoztatók fogadnak, mint akár a legtöbb szakmai portálon, de közvetlenül lehet felvenni a kapcsolatot szakemberekkel, vagy talán bele is vágni az előkészületekbe. Nem eszik forrón a kását, de ha megismeri az ember, mennyi minden van ebben a technológiában, hamar és könnyen válik lelkessé.

Ha akadnának kétségeink, vagy a tudásunk még valóban hiányos a tekintetben, hogy mennyire elterjedt már hazánkban is, a napelemrendszer.info-n rengeteg cikket, bejegyzést, korábbi beszámolót olvashatunk el arról, hogy a magánszektortól például a közoktatásig, vagy nagyobb infrastruktúrákig, mennyi terület alkalmazta már, például állami segítséggel a napelemet, a költségei hosszútávú realizálására. És köszönhet már most is nagyon sokat a napelemes technológiának, mert mostanra már látszik, hogy bevált. És jól belátható, hogy egy nagyfogyasztónál is jobban beválhat a jövőben a dolog nekünk, kicsiknek. Hisz kisebb, és ez esetben 1-2 milliós költségű rendszert is építtethetünk, ha többre nincs szükség. És ez is elegendő lehet jó pár szakaszában az évnek. Még az sem kizárt, hogy adott esetben többet termelünk, mint amennyit elhasználunk áramként, és ekkor ezt a dolgot, ha jól értettem, automatikusan értékesíthetjük az áramszolgáltatónak. Bizony, még ilyesmi is létezik.

A majdan kiépítendő rendszer kapcsán, azon túl, hogy megvizsgálják majd a napelemmel felszerelendő épület, ház tulajdonságait, fontos felmérni, hogy milyen égtáji fekvésű is az. Nem kell persze mindenben kiképeznünk magunkat. Akik csinálják, tudják a mi fejünkkel gondolkodva is, hogy mire érdemes fókuszálni. Nekem ennek a valósága akkor jött szembe, amikor a weboldali árajánlat-kérésnél felül szerepelt a ” Jelenlegi/tervezett havi villanyszámlád összege” mező. Ezt egy jó dolognak tartom. Sokan döntenek a napelem mellett azért is, mert zöld világszemlélettel rendelkeznek, de tényleg fontos tudni, hogy ez az egyik legjobb pénzspórolási befektetés lehet hosszútávon, és ezt kár lenne eltagadni. Hisz ez teszi vonzóvá azoknak is, akik kicsit maradibb gondolkodásúak.

Egy reális példán keresztül le is vezetik nekünk, hogy egy 18.000 forintos havi villanyszámlás háztartás esetén például hány kW-os rendszerre van szükség, és milyen ütemben térülhet meg a befektetésünk, amit ráköltünk a napelemre. Ehhez is bőven elég egy 5 kW-os napelem rendszer, ami még mindig nem kerül sokkal többe, mint amiről korábban írtam (2 millió alatt lesz ezesetben is a ráfordításunk). De, ha a rezsink ezen részének összege(i) eltérnek a példától, egy felsorolásból kiválaszthatjuk, hogy nagyjából mennyivel nagyobb (vagy kisebb) teljesítményű rendszerre lehet majd szükségünk, és megkapjuk hozzávetőlegesen azt is, milyen költsége lehet az átállásnak kezdetben. Minden tehát, még egyszer, részletesen itt: napelemrendszer.info.

A napelemes rendszer persze nem olyan, hogy a megtérülés időpontját kéne számolgatnunk kis ráhagyással. Könnyű kiszámolni, de nem ez a lényeg. Hisz napelemes rendszer esetén évtizedekben érdemes gondolkodnunk! Bizonyos gyártók akár 30 év garanciát is vállalnak az eszközeikre, és a napelemrendszer.info csak minőségi dolgokkal operál. Tőlük a legtartósabb dolgokra számíthatunk. Tehát ez a lényeg: egy idő után már rég túl leszünk a megtérülésen és csak termelünk, termelünk és termelünk. És nem is biztos, hogy minden költséget mi állunk. Mert az államok előnyben részesítik, egyre jobban ezt a hozzáállást. Ezeknek is utánaolvashatunk.

A napelemrendszer.info weboldal tehát nem csak a működésről és az esetleges kiépítésről ad felvilágosítást, ami vevőként érint minket, ha beruházunk, hanem a különböző igénybe vehető támogatásról is. Mindenféle információt megkapunk, hogy teljes körűen számolhassunk mindennel. Azt is előre megtudjuk, inkább az engedélyeztetés vesz majd el időt, mire felkerül a helyére a technológia. De ez minket nem érint akkora mértékben, hisz terveket készíteni és jóváhagyni nem mi fogunk, számunkra csak egy kis bürokrácia az egész. Felszerelni pedig sokkal kisebb macera: minden valószínűség szerint egyetlen nap. Utána részünkről továbbra is passzív az egész folyamat. Csak az áramszolgáltatónak lesz kis dolga vele még, de utána már használhatjuk is, amit kaptunk.

Akit érdekel, hogy mi várható megújulók terén, idővel a nagyvilágban, biztatóan írnak nekünk a jövőről. Engem például abszolút bizakodással tölt el, hogy egy olyan nívós brand, mint a Tesla is foglalkozik már ezzel. Például gyárt már napelemes tetőcserepet is. Ezek kiugró tartósságot is garantálnak a hatékonyság mellett. És egy az egyben kiváltják a cserepeket a tetőn. No meg nem is különösebben látványos, hogy milyen cserép van a házunkon, bár őszintén megmondom, nekem, minden szempontból, maguk a napelemek is tetszenek. Ízlés kérdése, de én jobban kedvelem a futurikusságot, mint a hagyományos dolgokat. Azonban, ha valaki nem olyan, mint én, nem muszáj minden esetben a háztetőre rakni azokat a paneleket! Bizonyos esetekben könnyedén elhelyezhetők például a talajon is.

Ezekről is a szóban forgó a weboldalon olvastam először. Mint ahogy arról is, hogy hazánk ideálisabb vidék napelemek használata szempontjából, mint például Németország (ahol nagyon is elterjedt már). Az átlagos napfénytartam 1800-2200 óra egy évben. És nem igazán eltérőek a hazai térségek adottságai ilyen szempontból, 10%-nál is kisebb az ingadozás, és elenyésző az esélye, hogy valakinek azt állapítsák meg a szakemberek, hogy nem telepíthető napelem a házára. Ez inkább magán a ház kialakításán múlik, mint azon, hogy helyileg hol van, de bízzunk tényleg mindent rájuk. Telefonban nem fogjuk tudni elmagyarázni, hogy miként néz ki a lakókörnyezetünk, de nem is kell. Ingyen, mindenféle kötöttségek nélkül szemrevételezik ők a helyszínt, ez nekünk meg sem fog kottyanni, mert semmi dolgunk nincs vele, ha akár csak tervezgetjük még, hogy élünk ezzel az új technológiával. Csak egy időpont kell, amikor rövid időre fogadjuk a szakikat, aztán majd döntünk mi következzen. Következzen-e egyáltalán bármi. Költségünk nem lesz vele, csak ha már meghoztunk a végső, pozitív döntést a napelemek felszereléséről. De hogy a teljesítményhatékonyság is pozitív legyen, ne csak a döntésünk: https://napelemrendszer.info. Jövőre fel!