Energiatanúsítvány – minden régi és új épülethez!

Szponzorált tartalom

 

energiatanúsítvány
energiatanúsítvány

Érdekes módon lehet, hogy most újdonság lesz nektek, amiről olvashattok itt az elkövetkezendőkben. Az eddigi tapasztalataim alapján leginkább csak az találkozott össze az energiatanúsítvány fogalmával, akinek éppen épület az új otthona, vagy egy meglévőt szeretett volna hivatalos úton értékesíteni. Mondanám, hogy ez persze teljességgel érhető, hiszen aki egyik ügyletben sincs benne, annak miért lenne fontos. De valójában mégis az, hiszen minél inkább nyomon követhető egy ház energetikai élete, annál többet fog érni. Azonban ne szaladjunk még ennyire előre, gondolom sokan az alapfogalmat sem hallották még valójában.

Az energiatanúsítvány, vagy másképpen energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, ami arról tanúskodik, hogy egy adott ingatlan milyen állapotban van energetikai szempontból. Én rendkívül hétköznapi módon futottam bele ebbe a dologba, ugyanis megörököltem egy házat vidéken, amivel nem igazán tudtam volna mit kezdeni. Viszont volt egy barátom, aki pont egy hasonló épületet keresett, hogy felújítsa és stúdiót csináljon belőle, úgyhogy nem volt kérdés, hogy létrejön a csere. Ekkor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a hivatalos dokumentumcserét nem tudjuk lerendezni anélkül, hogy a papírok között ott lenne ez a bizonyos energiatanúsítvány is. Mert hogy már egészen 8 éve, 2012 óta csak akkor lehet továbbadni egy régi építésű ingatlant, hogyha rendelkezik ezzel az igazolással. Az újépítésű házak esetében ez egyébként már 2009 óta kötelező.

Szóval nem volt mese, utána kellett néznem, hogy ki csinál ilyen tanúsítást, mennyiért és milyen gyorsan. Az eredmény pedig igencsak meghökkentő volt. Az utóbbi években erősen hozzászoktam ahhoz, hogy a bürokrácia minden ügyintézést meghosszabbít, teljesen mindegy mennyi pénzt teszek le az asztalra, ha várni kell, akkor várni kell. A pozitív csalódás akkor ért, amikor rátaláltam az ecoteam honlapjára (www.e-tanusitas.eu) és szembesültem a munka tempójával és az árával.

 

Energiatanúsítvány könnyen, gyorsan, olcsón és akár zölden!

 

Első körben természetesen fel kell emelni a telefont és megkeresni az ecoteam szakértőit. Erre viszont elég tág időablakunk van, mert minden hétköznap reggel 8 és este 8 óra között fogadják a beérkező hívásokat. Hogy miért? Azért, mert pontosan tudják, hogy erre a papírra általában villámgyorsan szüksége van a megrendelőnek, éppen ezért ha szükséges, akár este is hajlandóan nekiállni a munkának csak azért, hogy minél hamarabb el is készülhessen a hivatalos dokumentum.

A telefonos egyeztetést követően a csapat egyik mérnök kollégája fog megkeresni bennünket, aki majd a helyszíni felmérést végzi. Az ország bármelyik pontjára vállalják a kiszállást és ezért külön díjat kizárólag abban az esetben számítanak fel, hogyha a lokáció nagyon messze van valamelyik nagyvárostól. Ez azonban az előzetes telefonos egyeztetés során mindenképpen szóba kerül, tehát a megrendelő el tudja dönteni, hogy akarja-e a szolgáltatást, vagy sem.

A helyszíni felmérés során a mérnök feladata megvizsgálni az ingatlant energetikai szempontból alapvetően meghatározó elemeket így többek között:

  • megszemléli az épület lehűlő felületeit,
  • az ablakok és ajtót minőségét és tájolását,
  • az aktuális állapotát a padlónak, födémnek és a fűtési rendszernek,
  • továbbá ellenőrzi a melegvízellátó rendszert is.

Minél inkább támogatjuk a mérnök munkáját, annál gyorsabban foghatjuk a kezünkbe az ecoteam által fémjelzett tanúsítványt. Éppen ezért ha már várjuk a szakembert, mindenképpen készítsük elő az épület helyrajzi számát. Továbbá, hogyha bármilyen műszaki dokumentációval rendelkezünk a vizsgált elemekről, akkor azokat is mindenképpen bocsássuk a szakember rendelkezésére, mert ezek is lényegesen meg tudják gyorsítani az ő munkáját, így az egész procedúrát is egyben.

A felvett adatokat a mérnök egyből küldi a központba, ahol a kollégák hozzá is látnak a megfelelő kalkulációk elvégzéséhez. Az aktuális szabályozás szerint hazánkban 12 osztályba lehet besorolni a felmért épületeket. Ezek a kategóriák JJ-től (mint kiemelkedően rossz energiaosztályú) egészen AA++ -ig (mint minimális energiaigényű) terjednek. A helyszíni felmérés alapján könnyen megállapítható, hogy a vizsgált ingatlan éppen melyik csoportba sorolható.

Érdekesség, hogy ma Magyarországon már csak és kizárólag legalább CC osztályba sorolható házat lehet építeni. Ami ennél jobb besorolás, tehát például BB kategória, ott már többek között szükség van megújuló energiaforrások használatára, rendkívül alacsony energiafogyasztásra és modern és hatékony hőszigetelési megoldásokra. Ha pedig valaki az AA kategóriára pályázik, ezeken a követelményeken felül még tudnia kell a hőtermelőket időjárástól függően szabályozni, a helyiségeket egymástól függetlenül temperálni, valamint a különálló – vagyis inkább önálló tulajdonú épületrészek energiafogyasztását egymástól elszeparálva mérni.

És akkor most jön a folyamat talán leggyorsabb része: maga az energiatanúsítvány elkészítése. A dokumentumot természetesen e-mailben is tudja továbbítani az ecoteam, de a GLS futárszolgálat segítségével is a megrendelőnél lehet a papír a felmérést követő 24 órán belül. Ha pedig még ez sem elég gyors, akár 12 órán belül is el tudják küldeni a szerződéskötéshez szükséges adatokat (az ún. HET-számot) SMS-ben.

A tanúsítvány elkészültét követően a cég megküldi a számlát, amit az SZJA elszámoláskor felhasználható. Maga a tanúsítvány egyetlen példányban készül el és mindig az aktuális tulajdonos birtokát kell, hogy képezze. Azonban aggodalomra nincs ok, ha nyoma veszne, mert digitális formában az ecoteam 10 évig tárolja.

Lehetőség van arra is, hogy az energiatanúsítvány teljesen zölden jusson el a megrendelőhöz: vagyis, hogy papír formában ne kerüljön kiállításra. Ez többszörösen zöld, hiszen nem nyomtatnak feleslegesen egy papírt, amire valójában semmi szükség a fizikai valójában, illetve a futár sem szennyezi a levegőt azzal, hogy elvisz egy dokumentumot a címre. Szóval, ha valaki szem előtt tartja ezeket a szempontokat, a zöld tanúsításra is van lehetőség.

Olyan sokat beszéltem már a hogyanról és mikéntről, de mégis ott lebeg még a kérdés: pontosan mennyi az annyi? Ez sem éri a megrendelőt hidegzuhanyként, ugyanis az e-tanusitas.eu-n minden árra vonatkozó információ közzé van téve. Tehát, amikor felemeljük a telefont, pontosan tudjuk, hogy mennyit fogunk fizetni. A díjszabás a több dolog függvénye. Egyrészt számít, hogy milyen jellegű az ingatlan: lakásról, vagy családi házról beszélünk. Természetesen az is meghatározza az összeget, hogy mekkora az épület, hiszen nem ugyanaz végigjárni egy 30 négyzetméteres lakást, mint egy 3 szintes családi házat. Végül, de nem utolsó sorban pedig az is közrejátszik, hogy hol található az ingatlan: Budapesten, vagy vidéken.

Az pedig már csak grátisz, hogy minden felmérés mellé egy Ingatlan Kisokos jár. Mi az az Ingatlan Kisokos? Egy olyan kiadvány, amiben csupa hasznos tipp olvasható többek között az energiahatékonysággal, felújítással, korszerűsítéssel vagy épp eladással és bérbeadással kapcsolatban. Ennek értéke négyezer forint.

Egy elkészült energetikai tanúsítvány egészen pontosan 10 évig érvényes, vagy addig, amíg valamilyen jelentősebb energetikai változtatás nem történik az épületen. Tehát, ha például új szigetelést kap a ház, vagy egy új oldalépület kapcsolódik hozzá, újra kell csináltatni a műveletet, hiszen onnantól kezdve más kategóriába tartozhat az épület. Vannak persze kivételek, amikor egyáltalán nem szükséges az energiatanúsítvány, ez azonban ritka. A tételes listáról a már korábban említett ecoteam oldalán lehet tájékozódni, de nagy csodát ne várjunk, szinte minden általános esetben szükségünk lesz erre a dokumentumra, hogyha építtetni, vagy továbbadni szeretnénk egy már meglévő ingatlanon. Remélem hasznos volt az összefoglalóm, és ha szembetalálkoztok majd ilyen problémával, már nem lesztek teljes mértékben elveszettek az ügyben. Keressétek az ecoteam-et a www.e-tanusitas.eu oldalon, vagy a honlapon található elérhetőségek valamelyikén!