Megfelelő téli gumi nélkül nincs biztonságos közlekedés.

Szponzorált tartalom

téli gumi
téli gumi

Normál esetben nem is szabad, hogy kérdés legyen, mennyire fontos a hideg idő beköszöntével az, hogy autónkon téli gumi legyen, ennek ellenére nagyon sokan nem foglalkoznak ezzel. Én viszont a magam részéről nem javaslom, hogy bárki beálljon a felelőtlenek táborába, hiszen egy téli gumi több szezonon át is használható, és nagyon sok potenciális problémától, akár balesettől is megkímélheti az embert. Amit már kevesebben tudnak, az az, hogy pontosan mikor is kell a nyáriakat téli gumikra cserélni, hiszen attól, hogy a garázsban vagy máshol porosodik egy, nem fog minket megvédeni az utakon.

A közmegegyezés szerint 7 Celsius az, amikor javasolt lecserélni a nyári gumikat télire, mert ennél hidegebben a nyári gumik hajlamosak túlkeményedni, ezáltal nem lesz ideális az aszfaltra való tapadásuk, a féktáv megnövekszik, ezzel balesetveszélyt, rosszabb esetben balesetet is okozva. De az sem jó megoldás, ha a sokéves téli gumit előrántjuk valahonnan és se szó, se beszéd, hipp-hopp cseréljük is: mert meg kell felelnie több követelménynek is ahhoz, hogy valóban tudja nyújtani azt a hatásfokot, amit az ember elvár egy téli gumitól.

Fontos, hogy az abroncson ne legyen semmilyen szemmel látható, látványos sérülés, hiszen ez is visszaveti a hatásfokot; ahogyan azt is feltétlenül ellenőriznünk kell, hogy a gumi profilmélysége is rendben legyen, azaz érje el a 4 mm-t. Ezalatt szintén nem fog eléggé tapadni és nagyobb eséllyel alakul ki veszélyes helyzet, akkor is, ha például „csak” az eső esett – hiszen ekkor létrejöhet az a jelenség, amikor az autó „felúszik” a vízre, ezzel pedig irányíthatatlanná is válhat. Ezen pedig a jól ismert, híres-hírhedt magyar közutak állapota sem segít, így fokozottan érdemes erre ügyelni – itthon ugyan nincs kifejezetten ez előírva, de például Ausztriában ezt nagyon komolyan veszik és egy-egy nagyobb üzletnél „téli gumi-razziákat” is tart alkalomadtán a rendőrség, elég komoly büntetéseket szabva.

A harmadik tényező, amit viszont gyakran elhanyagolnak, az a téli gumi életkora: ugyan jellemzően a kopás és profilmélység alapján 4-5 évente érett egy abroncs cserére normál használat mellett, kophat lassabban is kevés használat mellett. Ettől függetlenül figyelembe kell venni azt is, hogy egy abroncs az esetek többségében 10 éves korára csereérett lesz a használat mennyiségétől függetlenül. Amennyiben pedig ezeknek a szempontoknak az abroncs nem felel meg, mindenképpen újat kell szerezni, akkor is, ha csak egy kikötésnek nem tesz eleget – ez mindannyiunk érdekét szolgálja.

És hogy honnan tudod, hogy milyen abroncsot kell beszerezned? Egyrészt: a https://gumidiszkont.hu/-t igazi szakértők alkották meg, ahol egy szuper keresővel tudod kiválasztani, hogy a te autódhoz milyen téli gumit kell beszerezned, hiszen nem mindegy autód mérete sem a megfelelő kiválasztásához. Amennyiben innen rendeled meg új téli gumidat, megkíméled magad a cipekedéstől is, illetve amiatt sem kell aggódnod, hogy nem találod meg a neked ideálisat; hiszen hatalmas árukészlettel rendelkeznek és a rendszerük is nagyon átlátható.

Lássuk be: a megfelelő téli gumi kiválasztása talán nem a legegyszerűbb, de ettől még nem megoldhatatlan feladat, ráadásul hatalmas fontossággal bír a közlekedés során. Megfelelő alapok nélkül semmilyen területen nem hozhatunk létre stabil, hosszú távon is jól működő dolgot, ez éppúgy érvényes a közlekedésre is – a biztonságos autózáshoz muszáj beruháznunk a biztonságos, jó minőségű járulékos, kötelező elemekre is.