A zöld széklet vajon problémát jelez?

Szponzorált tartalom

zöld széklet
zöld széklet

Kényes téma ez, de muszáj róla beszélni, mert többféle következtetést vonhatunk le egészségi állapotunkra tekintettel abból, ha rendszeresen vizsgáljuk a bélsarat. Persze vannak egyértelmű jelek, melyek arra próbálják meg felhívni a figyelmünket, hogy baj van, de nem mindig kell megijedni egyből, hiszen például a zöld széklet nem feltétlenül jelent problémát.

Vágjunk bele rögtön a közepébe, hogy gyors választ kaphasson a kérdésre az, aki most kétségbeesetten próbálja kideríteni az okokat! A hemoglobinok bomlástermékéből létrejövő stercobilin színezi barnává a székletet. Zöld széklet általában hasmenés miatt van, hiszen ilyenkor a vastagbélben és epében megtalálható biliverdint, avagy zöld pigmentet nem tudja feldolgozni a szervezet.

A gyógyszerek is okozhatják az elszíneződést, legfőképp a vasban gazdag étrend kiegészítők, illetve a hashajtók. Ugyanakkor attól is lehet zöld széklet, ha az ember olyan élelmiszereket fogyaszt, mint a saláta, spenót, brokkoli vagy épp a petrezselyem. Mielőtt azonban frászt kapna az ember, muszáj jobban a dolgok mögé nézni és átgondolni, hogy mitől lehet zöldes színű a bélsár? Ha az imént felsorolt lehetőségeket kizárjuk, mert nem ettünk ilyen zöldségeket, nem szedünk efféle gyógyszereket, akkor viszont érdemes lehet egy kicsit jobban utánajárni a dolgoknak, mert a vastagbélgyulladás egyik tünete is lehet a zöld széklet!

Ha sokáig fennáll ez az állapot, akkor mindenképp javasolt egy kivizsgálás szakorvos által! De egy biztos, hogy segíteni azzal lehet, ha rostokban gazdagon táplálkozunk, ami egyébként is a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapja!